ENGLISH English version >>>

vroedvrouw

Uit het Leven van een Vroedvrouw

een videodocumentaire
van Nouchka van Brakel

Introductie
Fotogalerie

is een documentaire over de dagelijkse werkelijkheid van een vroedvrouw, die woont en werkt in Amsterdam.

"Voor mij is het vroedvrouwen beroep het mooiste wat er is; je staat naast vrouwen in een heel ingrijpende periode van hun leven."
Dat zegt Imke Rosink, de vroedvrouw, die in deze documentaire centraal staat. We zien haar aan het werk, samen met twee collega's in haar zelfstandige praktijk, op het spreekuur, bij de bevallingen thuis en in het ziekenhuis en na afloop op kraamvisite.
We volgen haar over de Dappermarkt, waar ze zich thuisvoelt in de levendige kleurrijke buurt met zijn vele bevolkingsgroepen, die ieder hun eigen bevallingsgebruiken hebben. De spreekuren staan buiten op het bord in het Turks en Marokkaans vermeld en in de wachtkamer zit een gemengd gezelschap te wachten.

Waar in de jaren zeventig meer dan de helft van de vrouwen thuis beviel, maakten tien jaar later nog maar een derde van de zwangeren gebruik van de diensten van kraamvrouwen. In het kader van de medicalisering steeg het aandeel van de medisch specialisten met meer dan de helft.

Maar gelukkig blijft hetuitgangspunt van de Nederlandse verloskunde het natuurlijk karakter van zwangerschap en geboorte, in tegenstelling tot vele landen om ons heen. In de laatste tien jaa ris het aantal verloskundigen met een eigen praktijk weliswaar met 10 % teruggelopen, maar door o.a. nieuwe opleidingsinstituten is het totale aantal vroedvrouwen met wel 60% toegenomen, waarvan het grootste deel als klinische verloskundigen werkt.

Over de vroedvrouw bestaan nogal wat misverstanden; ze zijn géén assistenten van de arts, ze zijn ook géén verlengstuk van de gynaecoloog. Vroedvrouwen hebben een zelfstandig beroep met alle medische bevoegdheden waar het gaat om een zwangerschap en bevalling zonder complicaties. vroeger bestond de praktijk van een vroedvrouw meestal uit een persoon.
We zien in de documentaire, dat de vrouwen graag samen werken in een groepspraktijk. In tegenstelling tot de meeste Europese landen wordt de vroedvrouw in Nederland gerespecteerd als zelfstandige, al worden vanuit de medische wereld van tijd tot tijdpogingen ondernomen om haar zelfstandige status te verkleinen.
De film laat zien hoe de Nederlandse vroedvrouw haar unieke positie heeft weten te behouden.
Zoveel zwangere vrouwen met verschillende gewoontes, vragen en verlangens. Hoe gaat vroedvrouw Imke daar mee om?

 

blauw

 

vroed

Productie:
© Open Studio producties
Regie:
Nouchka van Brakel
Camera:
Berna Geels
Montage:
Nouchka v. Brakel
Jan Dop
Geluid:
Noshka van der Lely
m.m.v.:

Vroedvrouw Imke Rosink

Co-productie:
Ikon Televisie, NL
Taal:
Nederlands
Lengte:
41‘ 20‘‘
Formaat:
Video, kleur
Jaar:
1985
Distributie:
Cinemien Film & Video Distribution en RVD/Mediatheek

Uitgebreide credits